Tussenjaar? Wat kan je doen?

Het uitzendbureau voor & door jongeren

Tussenjaar? Wat kan je doen?

Tussenjaar, wat moet je gaan doen?

Heb je ervoor gekozen om te stoppen met je opleiding? Of je wilt na je mavo, havo of vwo eerst even uitzoeken wat je nu leuk vind om te doen en ontdekken waar je krachten liggen. Een tussenjaar heeft vele voordelen. Vaak zeggen studenten achteraf dat ze dat toch maar hadden gedaan. Of na hun studie voordat ze gaan werken ook nog een tussenjaar nemen. 

Er zijn zoveel mogelijkheden

Natuurlijk, werken!

Een van de vele mogelijkheden is: een baan zoeken. Dit heeft natuurlijk vele voordelen, waaronder geld verdienen. Door een jaar of een half jaar fulltime te gaan werken kan je mooi een spaarrekening openen met als doel bijvoorbeeld reizen of een auto kopen. Je hoeft niet bij een supermarkt te gaan werken, want er zijn verschillende andere banen waar je ervaring op kan doen. Misschien doe je bij een ander bedrijf meer werkervaring op in de richting die je op wilt. Gebruik dat ook als motivatie om binnen te komen bij een bedrijf of via een uitzendbureau. Daarnaast kan je ook projecten uit gaan proberen richting het ondernemerschap om te kijken of dat wat voor je is. Wil je daar een keer over sparren? Stuur Luuk een berichtje!

REIZEN, zeker weten!

Reizen is een van de meest gekozen ondernemingen tijdens een tussenjaar. Je kan alleen gaan reizen of met een groep mee. Door te reizen ontdek je veel over jezelf. Waar ben je toe in staat, wat vind je nog erg moeilijk om te doen? Wat vind je juist super leuk om te doen? Misschien wel het regelen van je hele reis of juist in gesprek komen met onbekenden.

Om te gaan reizen heb je een beetje geld nodig, voor een ticket en verblijf. Ook kan je op reis natuurlijk gaan werken om tussendoor je geld te gaan verdienen, maar voor startkapitaal is het wel fijn om met een gevulde rekening op stap te gaan!

Word skileraar!

Ben je een goede ski’er? Of vind je het super leuk om te skiën? En mensen dingen bij te leren? Dan is dit je kans om skileraar te worden. Hoe gaaf is het om je Anwärter of CSIA te halen?  Er zijn verschillende organisaties waar je bij kan aansluiten. Er blijkt ook een te kort te zijn aan gecertificeerde skileraren, dus grijp je kans. De kosten hiervoor liggen tussen de: €1500 en €4000 euro. Dit ligt aan het land en de type ski-/snowboardleraar. Om het te financieren kan je gaan werken om ook je werkervaring op te doen.

Ga cursussen volgen

Kijk je sowieso op dit moment nog niet uit op een studie van 4 jaar? Dan zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden om te doen. Dit kost wel meer geld, maar je kan je al wel oriënteren en in een kortere tijd ontdekken wat je leuk vindt. Je kan online en offline cursussen van 1 week tot 20, 52 weken volgen. Denk eerst goed na over je interesses en waar je blij van wordt. Dan koppel je daar een cursus aan. Misschien een nieuwe taal leren of naaicursus of fotografie of een ster worden in een specifiek computerprogramma.

Alle keuzes zijn juist, waar ga jij voor? Wil je graag eerst wat werkervaring op doen en geld verdienen om een van de andere stappen te kunnen nemen? Stuur ons zeker een berichtje! 

Wat ga je doen tijdens je tussenjaar?

 

Voor- en nadelen van het nemen van een tussenjaar

Een tussenjaar nemen heeft meer voordelen dan nadelen dat is 100% waar.

Voordelen tussenjaar

  • Alle ervaringen die je hebt opgedaan tijdens dat jaar of half jaar, dat kan niet of iemand van je afnemen!
  • Werkervaring door fulltime te gaan werken of vrijwilligers werk te gaan doen.
  • Nieuwe culturen ontdekken!
  • Levenservaring op doen en je persoonlijk ontwikkelen.
  • Nieuwe vriendschappen.
  • Zelfredzaamheid.
  • Taalontwikkeling.
  • Stap uit je comfortzone.

Nadelen tussenjaar

Een van de grote nadelen van een tussenjaar nemen is, dat je gedemotiveerd bent om te gaan studeren en de vrijheid achter je te laten. Tenzij je aan de slag bent gegaan met cursussen/werkervaring en ontdekt hebt wat je fantastisch vind om te doen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *